Η εξέλιξη των παροχών εργαζομένων στη νέα εποχή

Παραμένουν ίδιες οι παροχές την τελευταία δεκαετία;

Το μέλλον της εργασίας είναι τώρα. Την τελευταία δεκαετία η ψηφιοποίηση και η παγκοσμιοποίηση έχουν πυροδοτήσει ριζικές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Η κρίση του κοροναϊού (COVID-19) έχει επιταχύνει αλλαγες που δε μπορούσαμε να φανταστούμε. Αυτές οι αλλαγές εγείρουν βασικά ερωτήματα σχετικά με την επισφάλεια των θέσεων εργασίας μας, εάν θα είμαστε σε θέση να εργαστούμε ή να συνταξιοδοτηθούμε, τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές θέσεις εργασίας και αν τελικα παραμένουν ίδιες οι παροχές που προσφέρουν οι εταιρείες στους εργαζόμενους την τελευταια δεκαετια.

https://www.futureofwork.gr/

Την τελευταια δεκαετία είδαμε πολλες αλλαγές αναφέρω το παράδειγμα των Ολυμπιακων αγωνων 2021 στο Τοκυο σε σχεση με το 2012 Λονδίνο ή παλαιότερα το 2004 στην Αθηνα.

2012 Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο ενας επισκέπτης ένιωσε τον ενθουσιασμό κατα τη διαρκεια των ολυμπιακων αγωνων ακομα κι αν χρησιμοποιούσε το μετρό στο Λονδινο.

Λίγα χρόνια πιο πριν στην Αθήνα – ήμουν κι εγώ εκεί !

Το Ολυμπιακό Στάδιο γέμισε με χιλιάδες θεατές και η Ελλάδα ήταν στο κέντρο του κόσμου -είμασταν όλοι εκεί ΜΑΖΙ !

Στο Τοκυο το 2021 χωρίς θεατές χωρίς ενθουσιασμό  όλα εικονικά.

Είναι το ίδιο συναίσθημα;

Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε εξ αποστάσεως;

Είναι η καινοτομία η ίδια;

Πως γίνεται η παρακίνηση των αθλητών ή των εργαζομένων όταν εργάζονται από το σπίτι;

Πως γιορτάζουμε;

Πριν 10 χρόνια γιορτάσαμε όλοι ΜΑΖΙ !

Παραμένει ο ίδιος ο τρόπος που οργανώνουμε και επιβραβεύουμε τους υπαλλήλους μας;

Είναι βιώσιμο να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε με τον ίδιο τρόπο όπως πριν;

Πώς γιορτάζουμε ή οργανώνουμε τις εταιρικές ενημερωτικές μας συνεδρίες;

Πλέον γιορτάζουμε / δουλεύουμε μέσω teams.

Η πανδημία του COVID-19 έχει αναστατώσει βαθιά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας και έχει αυξήσει το χάσμα μεταξύ των πιο προνομιούχων και των πιο ευάλωτων.

Σύμφωνα με τη θεωρία liquid workforce της Accenture, το 2016, Υπήρχε η εκτίμηση ότι το 42% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας θα αποτελείται από ελεύθερους επαγγελματίες ή προσωρινές θέσεις.

Έχετε ένα άρρωστο παιδί;

Οι ψηφιακές υπηρεσίες σας επιτρέπουν να κάνετε Skype με παιδίατρο.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να λύσουμε ελλείψεις που διαφορετικά θα άφηναν τους ανθρώπους να περιμένουν.

Η θεωρία μοιάζει πολύ διαφορετική με την πραγματικότητα ιδιαίτερα μετά από την εμπειρία της πανδημίας και την πίεση των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες δεν λειτούργησαν ως transformation αλλά ως reaction στην κρίση.

Βλέπουμε ανθρώπους σε burnout.

Πως σχεδιάζονται οι παροχές και τα συστήματα HR για να προάγουν την ευημερία των εργαζομένων;

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ευημερίας η έλλειψη ευημερίας του εργατικού δυναμικού κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 10% έως 15% της οικονομικής παραγωγής κάθε χρόνο. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να προσδιοριστεί εάν οι εργαζόμενοι έχουν υγιείς χώρους εργασίας ή αν δυσκολεύονται σωματικά ή συναισθηματικά.

Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ενισχύσουν την ευημερία των εργαζομένων με μυριάδες τρόπους, όπως η εξάλειψη επαναλαμβανόμενων ή χαμηλής αξίας εργασιών. Η ανάλυση συναισθήματος με τη βοηθεια τεχνητής νοημοσύνης και machine learning παρακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών και να παρέχουν προτάσεις ευημερίας.

Τη τελευταία δεκαετία περάσαμε :

Από τη διαχείριση ατόμων με εστίαση στη δέσμευση και τα HR analytics

Στην ενσωμάτωση εργασιακής και προσωπικής ζωής βελτιστοποιώντας την παραγωγικότητα, την ανθεκτικότητα και απλοποίηση των διαδικασιών.

Τα συστήματα ΗR έχουν προσαρμοστεί από στατικά σε πιο δυναμικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης που απαντούν στις αναγκες του νέου εργασιακού περιβάλλοντος με επίκεντρο τον εργαζόμενο

Όσον αφορά το σχεδιασμό των προγραμμάτων παροχών, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τις παροχές που προσφέρει η εταιρεια και ο καθορισμός του επιπέδου παροχών να γίνεται με συνεργασία με τους υπαλλήλους με διαφάνεια. Η χρηματοδότηση και το κόστος των παροχών θα πρέπει να γίνεται με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και έλεγχο του κόστους.

 Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνουμε στις παροχες που επικεντρωνονται στην ευημερία και να ακολουθήσουμε τα παρακάτω 4 επίπεδα στο σχεδιασμό :

1.       Ευημερία ως όφελος για την υγεία

2.       Ευημερία για προσωπική βελτίωση

3.       Ευημερία για την Επιχειρηματική Απόδοση

4.       Ευημερία για την κοινό καλό με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την υγεία και αξία

Ως εκ τούτου, απαιτεί ορισμένες θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο δομής της επιχείρησης, στον τρόπο εκπαίδευσης των ανθρώπων, στο πώς η κουλτούρα προσαρμόζεται στους νέους τρόπους εργασίας που υποστηρίζονται από την τεχνολογία και πως η εταιρεία αφουγκράζεται τους εργαζομένους της.

Ποια είναι η εξέλιξη των παροχών εργαζομένων στην πράξη;

Πριν από 10 χρόνια, το πρόγραμμα «Share & Care» της L’Oréal ξεκίνησε ως μια σημαντική καινοτομία σύμφωνα με την παράδοση του Ομίλου στην κοινωνική καινοτομία.

Το 2015, ήμουν εγώ που παρουσίασα το πρόγραμμα «Share & Care» στο HR in action.

Σημερα – 7 χρόνια αργότερα, παρουσιάζω την εξέλιξη του «Share & Care» για να γίνει πιο ευέλικτο, πιο ολοκληρωμένο και πιο περιεκτικό.

Με γοητεύει πραγματικά η κοινωνική καινοτομία του προγράμματος και η δέσμευση που δημιουργεί για τους υπαλλήλους του.

Και την ευκαιρία που έχω ως comp and ben να μιλήσω για το συνολικό πακέτο παροχών μέσω του προγράμματος «Share & Care».

Στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία μιας κοινής βάσης κοινωνικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους παγκοσμίως.

Ένα πρόγραμμα αναγνωρισμένο από τη International Labour organization.

Το πρόγραμμα «Share & Care» αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΦΡΟΝΤΙΔΑ με προγράμματα ασφάλιση ζωής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ με επικεντρο τις παροχες μητρότητας και πατρότητας και ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ.

Με το Πρόγραμμα «Share & Care», η L’Oréal επιθυμεί να συνδέσει την παγκοσμιοποίηση των οικονομικών επιδόσεων με την παγκοσμιοποίηση των κοινωνικών επιδόσεων.

Εξελίσσεται την τελευταία δεκαετία και γίνεται πιο ευέλικτο και πιο συλλεκτικό με γνώμονα την ευημερία των εργαζομένων.

Η Φιλοδοξία τους προγράμματος «Share & Care» εξελίσεται όπου η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ παραμένει σταθερος πυλώνας.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ μετονομάζεται σε ΥΓΕΙΑ και προστίθεται ο όρος « Προσωπική Οικολογία » .

Ο τρίτος πυλώνας της ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωης εστιάζει πλέον πέρα από τις παροχές μητρότητας και πατρότητας.

Ενώ ο τελευταίος πυλώνας μετονομάζεται σε ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ.

Χώροι εργασίας που σχεδιάζονται να βοηθούν τη δημιουργικότητα και να συνδέσουν τους εργαζόμενους με το σκοπο της L’Oréal να #Δημιουργούμε την ομορφιά που κινεί τον κόσμο#

Share&Care

Θα εστιάσουμε τώρα στους 3 πυλώνες της αλλαγής :

ΥΓΕΙΑ

Επειδή το να είσαι υγιής δεν αφορά μόνο τη σωματική υγεία, η L’Oréal εφαρμόζει μια προσέγγιση «Προσωπικής Οικολογίας».

Mε την « Προσωπική Οικολογία » βοηθάμε, με προληπτικό τρόπο, κάθε εργαζόμενο να βελτιστοποιήσει το επίπεδο ευημερίας του σε όλα τα συστατικά του : σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία, ύπνο και διατροφή. 

Αλλά και ευημερία με προσφορά στο σύνολο καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή Πολιτική για την Ενδοοικογενειακή Βία. Η L’Oréal δεσμεύεται να παρέχει υποστήριξη και πόρους όταν χρειάζεται σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ με επίκεντρο τους νέους τρόπους εργασίας.

Η Πολιτική εξ αποστάσεως αναπροσαρμόζεται έως 2 ημέρες/εβδομάδα και επιτρέπει σε όλους να απολαμβάνουν την προσωπική τους ζωή ενώ είναι πλήρως αφοσιωμένοι στη δουλειά.

Best of Both ονομάζεται το νέο υβριδικό μοντέλο της εταιρείας. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο καθορίζονται οι συναντήσεις που γίνονται με φυσική παρουσία, υβριδικά και εξ αποστάσεως, ενώ υπάρχει ένας ηλεκτρονικός τρόπος που επιτρέπει την πληροφόρηση του manager για τις ημέρες εργασίας του εργαζομένου. Δημιουργήθηκε ένα νέο πλαίσιο εργασίας που επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα.

ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Προσφέρει τον καλύτερο χώρο εργασίας, επιτρέποντας ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο εργασίας προάγοντας την καινοτομία.

Νέες δεξιότητες με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όπως για παράδειγμα την εξέλιξη του επαγγέλματος της αισθητικού συμβούλου προσφέροντας on-line υποστήριξη.

Την εξέλιξη του παραδοσιακού μοντέλου λιανεμπορίου σε e-commerce που φέρνει σημαντικές αλλαγές στις παροχές των εργαζομένων και του συστήματος ανταμοιβών καθώς και ευκαιριών εκπαίδευσης μέσω της υλοποίησης ενος καινούργιου πληροφοριακού συστήματος ανθρώπινου δυναμικού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Μεσα στη τελευταία δεκαετία είδαμε την επιτάχυνση της ψηφιακής εξέλιξης με την καταλυτική επίδραση της πανδημίας με την αντίδραση των εταιρειών για την συνέχεια της λειτουργίας τους.

Στην επόμενη φάση θα δούμε το πραγματικό digital transformation με επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στη τεχνητή νοημοσύνη μέσω machine learning που αυτοματοποιούν τις διαδικασίες και προσαρμόζουν τις παροχές στις ανάγκες κάθε εργαζομένου.

Οι παροχές των εργαζομένων στη νέα εποχή αναπροσαρμόζονται με επίκεντρο την υγεία και την προσωπική οικολογία των εργαζομένων προσφέροντας ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας με στόχο τη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων και την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους που βοηθουν τελικά τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και το κοινό καλό!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s