WHO – ΠΟΥ: Ποιός θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο;🦠🩺👩‍⚕️

Αρχικά είχαμε πιστέψει ότι ήταν μία απλή γρίπη ωστόσο ήταν μία Πανδημία.🦠

Μέσα σε λίγους μήνες άλλαξαν πολλά πράγματα….🌎

Άλλαξε ο τρόπος που δουλεύουμε, ο τρόπος που σκεφτόμαστε.

Καινούργια συναισθήματα γεννήθηκαν. Hαρχική εκτίμηση μίας απλής γρίπης δεν ήταν σωστή και τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάφορες αιτίες θανάτου, όπως μπορούμε να δούμε στον παρακάτω πίνακα. Στην πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο είναι η καρδιοπάθεια και στην τέταρτη θέση η λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Who.int

https://public.tableau.com/shared/2GX8YTWC3?:display_count=n&:origin=viz_share_link&:embed=y

Τώρα με τους θανάτους από το COVID-19 πιθανώς η κατάταξη αυτή να αλλάξει και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με ηλικίες άνω των 70 χρόνων.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – ΠΟΥ ή στα αγλικά WHO ή στα γαλλικά OMS ήταν οι ίδιες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Ωστόσο παρατηρούμε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα και οι παρακάτω ερωτήσεις μας έρχονται στο μυαλό:

📢 Γιατί βλέπουμε τόσο διαφορετικά νούμερα σε θανάτους και περιστατικά σε διάφορες χώρες στον κόσμο από το COVID-19;

📢 Πως η κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις της για την αντιμετώπιση του COVID-19;

📢 Ποια κριτήρια χρησιμοποίησε η κάθε κυβέρνηση για να προστατεύσει τους πολίτες της;

📢 Ποια είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής;

📢 Ποια είναι η αξία του κάθε εθνικού συστήματος υγείας και πόσο αξίζει η δουλειά του προσωπικού στα νοσοκομεία και πως αμείβονται;

Αρχικά μπορούμε να πούμε ότι η κουλτούρα κάθε λαού επηρεάζει την απόφαση της κάθε εκλεγμένης κυβέρνησης. Οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι πολλές φορές irrational, δηλαδή δε βασίζονται μόνο στα στοιχεία και στους αριθμούς, αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως τα συναισθήματα και την κουλτούρα.

Υπάρχουν μαθηματικά μοντέλα που μπορούν να εκτιμήσουν τα μελλοντικά περιστατικά/ θανάτους όταν καταγραφούν τα πρώτα περιστατικά σε μία χώρα. Μία από αυτές τις μεθόδους είναι τα SystemDynamics:

https://www.systemdynamics.org/covid-19

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι θάνατοι σε κάθε χώρα είναι τελείως διαφορετικοί. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα έχει το μικρότερο αριθμό θανάτων, ενώ αντίστοιχα η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία κοντεύουν να φτάσουν στους 30.000 θανάτους σε κάθε χώρα.

Ίσως πρέπει να εμπιστευτούμε τους ειδικούς και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να πάρουμε τις αποφάσεις μας βάσει αυτών.

Η επικοινωνία που επιλέχτηκε από συγκεκριμένες κυβερνήσεις ήταν να παρομοιάσουν την πανδημία αυτή με πόλεμο. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας του ΠΟΥ δεν είχε τέτοιους χαρακτηρισμούς, αλλά οι χώρες το επέλεξαν για να δείξουν στους πολίτες του την επικινδυνότητα της κατάστασης ή τελικά με το φόβο να πετύχουν το στόχο τους και να κρατήσουν τους ανθρώπους στα σπίτια τους.

Η ανθρώπινη ζωή έχει μεγάλη αξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περισσότερες χώρες πήραν μέτρα εγκλεισμού. Παρ’ όλα αυτά, χώρες όπως η Σουηδία επέλεξε κάτι διαφορετικό από το lock down. Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να μην πάρουν μέτρα εγκλεισμού. Βάσει των αποτελεσμάτων των περιστατικών/ θανάτων, φαίνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν ίσως τόσο αποτελεσματικά μέχρι σήμερα. Δίνει η Σουηδία την ίδια αξία στην ανθρώπινη ζωή;

Τέλος, τα συστήματα αμοιβών του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων δεν είναι στο σωστό επίπεδο και μόνο τώρα που βλέπουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Ίσως εκτός από επιπρόσθετες διατακτικές να μπορούσαμε να δούμε τα συστήματα αμοιβών αυτών των ομάδων, ώστε να μπορέσουν να έχουν:

🔔 Αξιοπρεπές επίπεδο αμοιβών που να τους διασφαλίζει την ποιότητα διαβίωσης που τους αξίζει

🔔 Την αναγνώριση της συνολικής συνεισφοράς τους στην κοινωνία και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής,

🔔 Τη διαρκή εκπαίδευση,

🔔 Την ψυχική τους υγεία.

Γιορτάζοντας την παγκόσμια μέρα του νοσηλευτή, ελπίζω το σύστημα υγείας μας να γίνει πιο ανθρωποκεντρικό και τα συστήματα αμοιβών και παροχών του νοσηλευτικού προσωπικού να εναρμονιστούν αντίστοιχα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s