ΑΛΛΑΓεΣ♾📢

Ας κάνουμε μερικές αλλαγές τώρα!

Εδώ και τώρα χωρίς αναβολές! Αρχίζω να γράφω και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου.

Είχα αρκετό υλικό πλέον και το μόνο που μου έμεινε ήταν να κάνω την αρχή.
Μέσα από το δικό μου πρίσμα του ειδικού comp and ben και βασισμένος στο βιβλίο «Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας», γράφω για τις εμπειρίες μου αναφορικά με την ανάπτυξη, παρακίνηση και αξιολόγηση.

ΑΝαΠΤΥΞΗ✈️🌈
#Το καλό και το κακό, η ανταμοιβή και η τιμωρία, είναι τα μόνα κίνητρα ενός ορθολογικού πλάσματος: αποτελούν τα χαλινάρια και τα σπιρούνια με τα οποία τίθεται επι του έργου και καθοδηγείται ολόκληρη η ανθρωπότητα# Τζον Λοκ

Το παραπάνω μοτίβο δε βοηθά την ανάπτυξη των ανθρώπων…

Ας σκεφτούμε λοιπόν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις για την πραγματική παρακίνηση, αξιολόγηση και ανάπτυξη των ανθρώπων μας.

ΠαΡΑΚΙΝΗΣΗ☕️💰💎
Το κίνητρο παρέχεται από την προσμονή. Αν η μόνη ανταμοιβή του εργαζομένου είναι ο μηνιαίος μισθός που λαμβάνει, χωρίς καμία άλλη «έκπληξη», τότε πιθανόν ο εργαζόμενος να κάνει το ελάχιστο που απαιτείται για να εξασφαλίσει την πληρωμή του. Οι εκπλήξεις μπορεί να είναι:

🔔 μπόνους,

🔔 προαγωγή,

🔔 προσωπική ανάπτυξη,

🔔 ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων,

🔔 αναγνώριση από τους συναδέλφους ή διευθυντή και

🔔 η ανάληψη ενός νέου έργου.

Ένα σταθερό πρόγραμμα ενίσχυσης δημιουργεί ένα προβλέψιμο περιβάλλον και όλα αρχίζουν να θεωρούνται δεδομένα.

Ωστόσο, οι εκπλήξεις θα πρέπει να είναι συνήθως θετικές και να δίνονται στο σωστό χρόνο. Πολλές φορές έχουμε και αρνητικές εκπλήξεις μέσω ένα άσχημου feedback που έρχεται απρόσμενα και χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση. Αν καταφέρουμε και επιβιώσουμε από αυτό, τότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ανασυγκροτηθούμε και να το αντιμετωπίσουμε. Παρακάτω παραθέτω σκέψεις για το τι μπορούμε να κάνουμε.

ΕΣΤιΑΣΗ🌍🌏🌎📡
Η αξιολόγηση ενός εργαζομένου πρέπει να γίνεται από πολύπλευρη αναφορά και χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία του HR όπως feedback από peers, αλλά και 360. Η εστίαση στην αντίληψη που έχει ένας διευθυντής, και μόνο, για τον υφιστάμενο του περιορίζεται σε μια και μόνο οπτική γωνία.

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας υπάρχουν εργαλεία που μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν, αρκεί να θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε και να μην επιμένουμε στη δίκη μας μόνο άποψη.

Οι εποχές αλλάζουν πολύ γρήγορα και μας κάνουν να συνειδητοποιούμε ότι πολλά εργαλεία που μέχρι πριν από λίγο ήταν «nice to have» τώρα γίνονται επιτακτική ανάγκη. Παράδειγμα αποτελεί η τηλεργασία την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας COVID-19. Η καθολική χρήση της από εταιρείες έδειξε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλέψουν εξολοκλήρου από το σπίτι τους σχεδόν αμέσως.

Αντίστοιχα αισθάνομαι αισιόδοξος ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία για την αξιολόγηση που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και να αξιολογήσουμε αντίστοιχα τους ανθρώπους μας. Πιθανώς, η διευρυμένη χρήση της πλατφόρμας Microsoft teams μπορεί να συνδράμει στη συλλογή δεδομένων για τη βελτιστοποίηση της αξιολόγησης.

ΥΠΟΤΡοΠΙΚΟΤΗΤΕΣ 😉😂😃😢
Συχνά μιλάμε για τη διαχείριση/ αναγνώριση των συναισθημάτων μας, αλλά τελικά πως μπορώ να αλλάξω το συναίσθημα και τελικά να αφήσω πίσω μου μια εικόνα από μια άσχημη εμπειρία που είχα. Η αρχή γίνεται με την προσεκτική ανάλυση των οπτικών, ηχητικών και κιναισθητικών υποτροπικοτήτων.

Αρχίστε να κάνετε ερωτήσεις. Η δύναμη των ερωτήσεων θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο αρνητικές ερωτήσεις θα οδηγήσουν σε αρνητικές απαντήσεις.

Είναι στο χέρι μας να μειώσουμε ή να αυξήσουμε την ένταση που μας δημιουργούν τα συναισθήματα μας. Είναι τελικά το τέλος του κόσμου, έχω τελικά αποτύχει συνολικά;

Είναι σημαντικό επίσης να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά μεταξύ αισθήματος και συναισθήματος. Εδώ αναφερόμαστε στα συναισθήματα. Όπως αναφέρει ο Antonio Damasio πρώτα δημιουργούνται τα αισθήματα και μετά τα συναισθήματα. Αισθήματα μπορούμε να συναντήσουμε και στους οργανισμούς με ένα κύτταρο, όπου αντιδρούν στους εξωτερικούς παράγοντες, όπως κάνουν και τα βακτήρια.

Με τα συναισθήματα δημιουργούμε εικόνες, κανονισμούς, κουλτούρες και χάρτες. Δείχνουμε περιέργεια και με τη βοήθεια των ερωτήσεων μπορούμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.

ΜΕΤαΦΟΡΕΣ🧠💪🧘🧘🏽🧘🏿
Η κουλτούρα μερικών λαών είναι να βάζουν τεστ στους άλλους. Το τεστ όμως έχεις δυο όψεις: είτε πετυχαίνεις ή αποτυγχάνεις. Η ζωή όμως δεν είναι άσπρο – μαύρο έχει και άλλα χρώματα. Ακόμα κι αν ζωγραφίζεις με μολύβι με το ίδιο νούμερο, μπορείς να πετύχεις αρκετές αποχρώσεις και να αποδώσεις λεπτές σκιές.

Ο σχηματισμός κουλτούρας προϋπήρχε καθώς παρατηρείται ακόμα και στα βακτήρια ή σε μια φωλιά μυρμηγκιών. Η αποδοχή και η μεταφορά γεφυρώνουν τις διαφορές και βοηθούν στην περεταίρω συνεργασία μέσα στις εταιρείες. Πιθανότατα στο μέλλον να έχουμε νέες ειδικότητες στις εταιρείες, όπως Chief Neurosciences Officer (CNO), όπως περιγράφει ο Dominique Turcq στο βιβλίο του «Travailler à l’ère post-digitale ».

ΣΥΝοΨΗ💬🕖
🔔 Καθορίστε τις δικές σας αξίες.

🔔 Σχεδιάστε τα δικά σας προγράμματα ανταμοιβών για τους ανθρώπους σας.

🔔 Χρησιμοποιείστε όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση σας για την αξιολόγηση των ανθρώπων σας.

Εκεί έξω δεν υπάρχουν μόνο τα εργαλεία. Υπάρχουν και χαρισματικοί άνθρωποι να τα εφαρμόσουν. Σας προτρέπω να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις στους σωστούς ανθρώπους!

Εγώ έχω κρατήσει το δικό μου οδηγό επιβίωσης, για να μου θυμίζει να κάνω τις σωστές ερωτήσεις. Σας προτρέπω

να ακολουθείσετε το παρακάτω link να τον βρείτε κι εσείς:
http://mental-health.gr/el/blog/genika-gia-tin-psuxologia/enas-odigos-allios/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s